קנדידה היא פטריה (שמר), שקיימת בגוף של כל אחד ואחת מאיתנו. במצב התקין, הקנדידה לא מזיקה אלא אפילו מועילה לגוף בדרכים שונות. הבעיה מתחילה כאשר מופר האיזון, הזיהום הקנדידלי מתפתח והתסמינים הלא נעימים מופיעים.

יש אנשים אצלם הקושי מורכב שבעתיים. אלו אנשים אשר חושבים שהם התמודדו בהצלחה עם הקנדידה, אבל מגלים שהזיהום חוזר אצלם פעם אחר פעם, לעיתים עד לרמה כרונית. ממה הדבר נובע? ומה אפשר לעשות כדי לשמור על השגרה והשפיות?

איך תזהו שמדובר בקנדידה כרונית?

ברוב המקרים, התפרצות של הקנדידה לא תהיה פשוטה להתמודדות אמנם, אבל תיעלם לאחר טיפול תרופתי או תזונתי הולם.

הבעיה היא שבתחום הזה יש פער לא קטן בין הרצוי לבין המצוי. התרחיש הוא הזיהום בקנדידה הוא קבוע, פחות או יותר, הוא בהחלט אפשרי.

במצבים אלה הטיפולים התרופתיים לא בהכרח ישפיעו על הזיהום, כך שהבעיה עלולה ללוות את האדם למשך שנים. החיים בין התפרצות להתפרצות שלתסמיני הקנדידה אינם דבר פשוט, מה שמשפיע לרעה על האדם מבחינה גופנית אבל גם נפשית.

השאלה שצריכה להישאל היא מהם גורמי הסיכון להופעות חוזרות של הקנדידה. לא תמיד התשובה לשאלה הזו ברורה, אבל עדיין יש מספר גורמים שנהוג לחשוב שההשפעה שלהם מרכזית. בדרך כלל יופיע זיהום הקנדידה החוזר אצל אנשים שהמערכת החיסונית שלהם לקויה, כך שהתמודדות של הגוף עם הקנדידה מורכבת ולא תמיד מוצלחת.

הסיבות לכשל עלולות להיות מגוונות, וביניהן מחלות הפוגעות ישירות במערכת החיסונית, מחלות בדם ובמח העצם, טיפולים תרופתיים שהאדם נוטל ועוד. אצל אנשים אלו עלולה הקנדידה להופיע בעוצמות שונות לסרוגין, כאשר קושי אחר הוא שהאזורים הנפגעים בגוף אינם בהכרח קבועים.

גורם סיכון אחר לקנדידה כרונית הוא קנדידה במערכת העיכול, הנחשבת לאחד הסוגים הנפוצים של הקנדידה. למרות שביסודה קנדידה מהסוג הזה היא א-סימפטומטית ולא בהכרח מצריכה טיפול, הדעה המקובלת היא שהקנדידה נוטה לעבור לאזורים אחרים בגוף ולהביא לזיהומים לא נעימים בהם: למעשה, נראה שקנדידה במערכת העיכול משפיעה יותר על אזורים מרוחקים בגוף מאשר על מערכת העיכול עצמה.

את התמונה הלא נעימה משלים זיהום כרוני בנרתיק, אשר הסיבות לו אינן ידועות כיום לחלוטין כיום. ההנחה היא שהזיהום הכרוני הוא למעשה אותו זיהום החוזר פעם אחר פעם. זיהום זה עשוי שלא להתבטא מבחינת תסמיניו עם הטיפול הראשוני, אך עדיין מביא להישארות של חלק מהחיידקים בגוף. הקנדידה הכרונית בנרתיק עלולה להיות מושפעת מגורמים דוגמת מחלות אחרות (החל מסוכרת ועד לאיידס), נטילת תרופות לדיכויה של המערכת החיסונית ובמקרים רבים – סיבה לא ידועה.

דרכי הפתרון לטיפול בקנדידה שחוזרת

קנדידה במערכת העיכול היא בעיה שעלולה לחזור בנסיבות שונות פעם אחר פעם. מעצם היותה כרונית בלתי אפשרי לפרקים לנצח אותה לחלוטין, כאשר הטיפול מתמקד בהעלמת התסמינים ובהקטנת הסיכון להתפרצות מחודשת שלהם. כדי להגשים את היעדים החשובים האלו נדרש שינוי משמעותי בשגרת החיים של האדם, בעיקר בפן התזונתי.

המטרה היא למנוע מהקנדידה את התזונה שגורמת לה לשגשג, בעיקר מאכלים עתירי פחימות או סוכרים, מזון מתועש ועוד.

בנוסף רצוי להימנע מנטילת אנטיביוטיקה, אלא אם זו הכרחית כמובן. זה ממש לא פשוט להתמיד בשינויים האלה לאורך זמן, אך אנשים הנמצאים בקבוצת הסיכון לקנדידה חוזרת רצוי שיקפידו על כך.

רשת מרפאות ביו קיור מציעה מענה מקיף בתחום, החל מהאבחון הראשוני (הנעשה באמצעות מכשיר Global Diagnostics המבוסס על רפואת התדרים) ועד לטיפול עצמו. הטיפול במרפאות ביו קיור נעשה על בסיס עקרונות הרפואה המשלימה, ביניהן שינוי התפריט התזונתי, נטורופתיה, נטילת צמחי מרפא וכן הלאה.